T K

Gelişmiş Sevkiyat Bildirimi - Advanced Shipping Notification

Koçtaş Yapı Marketleri Tic. A.Ş.

Gelişmiş Sevkiyat Bildirimi - Advanced Shipping Notification

Proje İçeriği

"Lojistik Gelişmiş Sevkiyat Bildirimi projesi 2 temel üzerinde konumlanan; 1.Sevkiyat süreçlerinin izlenebilir olmasını 2.Tek barkod okutularak hızlı ve kolay mal Kabul süreçlerinin ilerletilmesini hedefleyen projedir. Proje kapsamında Koçtaş’ın kendi sistemleri ve tedarikçilerle Koçtaş süreçlerini buluşturduğumuz “Tedarikçi Portali” olarak ifade edilen sistem üzerinde geliştirmeler yapılmıştır. Mevcut süreçlerde Tedarikçi Portalı üzerinden Koçtaş tarafından tedarikçilere satınalma siparişleri gönderilmekte ve tedarikçilerde bu satınalma siparişlerine istinaden kendi sistemlerinde irsaliye keserek mal çıkış işlemlerini sağlamaktalar. Sevkiyat olarak ifade edilen bu işlemlerin sistemsel takip edilebilmesi için Tedarikçi Portalı ile entegrasyon sağlanarak tedarikçinin bu portal üzerinden kestiği irsaliye detaylarını(sipariş-malzeme-miktar bilgisi) paylaşması talep edilmekte diğer bir ifade ile Gelişmiş Sevkiyat Bildirimini Koçtaş’a iletmesi hedeflenmektedir. Tedarikçi bu bilgileri paylaşarak Koçtaş’a ürünler fiziksel ulaşmadan önce bilgi vererek sürecin uçtan uca sistemsel izlenebilirliğini sağlamakta ve sistem sayesinde daha önce mutabakatsızlığı sebebiyet verebilecek sipariş adetin fazla ya da siparişte hiç olmayan ürün gönderim sorunlarının da önüne geçilmiş olmaktadır. Tedarikçi tarafından gönderilen Gelişmiş Sevkiyat Bildirimi sonrası entegrasyon ile bu bildiri Koçtaş’ın kendi sistemlerine gelmekte ve portal tarafından kesilen barkod ile gelen bilgiler eşleştirilerek mağazalarda tek barkod ile uygulama üzerinde hızlı ve kolay mal kabul süreçlerinin ilerletilmesi hedeflenmektedir."


Projenin Amacı

Tedarikçilerle yaşanan mutabakat sorunlarının önüne geçmek, teslimat ve mal kabul süreçlerinin uçtan uca sistemsel yönetilmesini sağlayarak raporlanabilirliği ve izlenebilirliğini kolaylaştırmak için hem mevcut süreçleri iyileştirirmek hemde yeni bir hizmet sunmak amacıyla hayata geçirilmiştir.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

"Ana olarak 2 kazanımı bulunmaktadır: 1.Sevkiyat süreçlerinin izlenebilir olmasını 2.Tek barkod okutularak hızlı ve kolay mal Kabul süreçlerinin ilerletilmesi Detay olarak ise: •Sistemsel izlenebilirlik sayesinde süreçlerimizde kolay raporlama imkanı, süreçlerin izlenebilir olması sayesinde kontrol mekanizması artarak yapılabilecek hatalı mal girişlerin önüne geçilmesi •Tedarikçi ile mal kabul süreçlerinde mutabakat sorununa çözüm sağlanarak iptal siparişin, siparişte olmayan ürünlerin, sipariş fazla ürünlerin önüne geçilmesi •Tedarikçinin silinmiş siparişler için ya da 2 siparişlerde ürün adetin fazla, siparişte olmayan kalem için mal çıkışı yapamaması •Mağaza ve depo ekiplerinin kendilerine gelecek sevkiyatları takip edilebilmesi •Sevkiyatların doğru şekilde tedarikçiden çıkması •Tek barkod ile sevkiyat bildirim detaylarına erişilebilme •Tek barkod ile hızlı ve kolay mal kabul"


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Satınalma, finans, mağaza ve depo operasyonu, lojistik, bilgi teknolojileri departmanlarına fayda sağlamıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Projenin başlangıcından kullanıma alınmasına kadar geçen süreçte proje üst yönetiminin takibinde olmuştur ve tam destek alınmıştır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Tedarikçi kaynaklı sevkiyat hatalarında %40 azalma, irsaliye bazında mal giriş süreçlerinde 1 dk operasyonel sürede azalma, uçtan uca sistemin izlenebilirliği ve raporlanmasında %95 oranında zamandan tasarruf sağlandı.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Bilgi teknoloji departmanı, vSRM teknik ekibi ve iş birimi ekibinin işbirliği ile 7 kişi projeyi birlikte yürütmüştür.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

ITG Information Technology Group (vSRM tedarikçi portalı)


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

vSRM ve SAP